+36 20 599 9900

Új eszközök a hatékonyság növelésére: az AI szerepe az üzleti életben

Sokan félnek tőle, de legalább ennyien – ha nem többen – üdvözlik jelenlétét a piacon. A mesterséges intelligencia, azaz az AI jelenlétével már komolyan számolnunk kell a munkaerőpiacon. Jelenleg még nem alapelvárás a munkahelyektől, hogy használják, ám komoly versenyelőnyt jelenthet, ha megteszik. Miben nyilvánulhat ez meg, és miben rejlik az AI igazi potenciálja?

Nem veszi el a munkánkat, de hatalmas segítség
A mesterséges intelligencia (AI) az üzleti életben egyre inkább teret nyer, és ennek hatását már a munkaerőpiacon is érezhetjük. Bár sokan aggódnak emiatt, ugyanennyien látják a benne rejlő lehetőségeket.

Kezdjük talán az egyik leggyakoribb félelemmel, ami a munkavállalóinkban felmerülhet: bizonyos pozíciók megszűnésével. A legújabb kutatások szerint a munkavállalók mintegy 20%-a tart attól, hogy emiatt elveszti munkakörét, vagy 10 éven belül csökkenni fog a munkabére. Ennek ellenére azonban a munkavállalók jelentős hányada, mintegy 93%-uk elfogadna utasításokat a „robotoktól”.

Mit jelent ez a gyakorlatban? Azt, hogy az emberek többsége nyitott az új technológiára, azonban csak addig a mértékig, ameddig az neki a hasznára lehet, és nem őt helyettesíti. Az OECD szerint ettől egyelőre nem is kell tartanunk, hiszen a bevezetése a legtöbb helyen még gyerekcipőben jár. Másrészt pedig vannak olyan területek, ahol egyenesen új pozíciókat is generálhat majd a jelenléte. Jelenleg tehát érdemes arra koncentrálnunk, ahol előnyt jelent az alkalmazása. 

Milyen területeken lehet előnyt jelentő az AI?
1. Jobb ügyfélélmény biztosítása

A chatbotok nemcsak gyorsítják az ügyfélszolgálat munkáját, de hatékonyan irányítják az ügyfeleket a megfelelő szakemberhez is.

2. Szervezettebb szállítás

Vállalkozásunkban nagy jelentősége van a logisztikának? Az AI előrejelzései lehetővé tehetik a logisztikai döntéshozók számára, hogy hatékonyabban tervezzék a szállításokat és az ellátási láncot.

3. Hatékonyabb marketingkampányok

Ha egy ideje már a piacon vagyunk, a célzott PPC-hirdetések jelentőségét nagyon is átérezzük. Az AI által analizált adatok segítségével pontosabban célozhatunk meg potenciális ügyfeleket és becsülhetjük meg előzetesen a reakcióikat.

+1. Fordítás

A gépi fordítás ma már egyre pontosabb. Így ha egy adott nyelvet közép-felsőfokon értünk, elég lehet, ha a fordítóprogramok által készített szöveget utólag ellenőrizzük.

Automatizálás vs. AI: a technológiák versenye?
A rövid válasz az, hogy egyelőre semmiképp. 

Míg az automatizálás során előre meghatározott utasítások alapján működik egy rendszer, az AI képes tanulni és adaptálódni. Az automatizálás főleg ipari területeken alkalmazott, míg az AI-t inkább olyan területeken használják, ahol döntéshozatali és elemzési képességre van szükség.

Az AI használata kapcsán azonban fontos kiemelnünk: bizonyos programok, például jelenleg a chatGPT sem a legfrissebb információkkal dolgoznak. Ha velük gyártunk tartalmat, alapos ellenőrzésre is szükség lesz, hiszen különben könnyen lehet, épp az elavult vagy pontatlan információk közlésével veszítünk hitelességünkből.

AI és a jövő
Ami tehát ma versenyelőny, annak hiánya holnap már versenyhátrány lehet – így érdemes már most kipróbálnunk néhány, számunkra is ideálisnak tűnő programot. Bár a szakemberek kiemelt szerepe a legtöbb iparágban megmarad, számos helyen fog átértékelődni supervisorrá. Hiszen az AI fejlődése 2012 óta már 5 milliószorosára nőtt és – a várakozások szerint – félévente duplázódni fog.

Ahogy az AI egyre inkább integrálódik az üzleti életbe, fontos, hogy a cégek már most készüljenek rá és kiaknázzák a benne rejlő lehetőségeket, akár először csak a mindennapi rutinfeladatok fokozatos átadásával.

Tartsa lépésben cége fejlődését az AI-val, és növelje cége hatékonyságát a WorkflowGennel – ismerje meg folyamatirányítási rendszerünk lehetőségeit a honlapunkon!

Scroll to Top

Ingyenes demó kérése

Próbálja ki a WorkflowGen rendszert INGYENESEN!

Töltse ki az űrlapot és munkatársunk egy munkanapon belül felveszi Önnel a kapcsolatot, ahol közösen ütemeznek egy időpontot a rendszer kipróbálására.

Weboldalunk sütiket használ annak érdekében, hogy a lehető legjobb élményt nyújtsa látogatóinknak.  További információ